Baby

Antenataal kolven, Melkfabrieken en meer!

06:00

Een aantal maanden geleden alweer schrijf ik over een redelijk onbekend begrip. Antenataal kolven. Wat is het in vredesnaam en wat kunnen we er in de zwangerschap mee bereiken? Het bleek een onderwerp waar menig moeder nog nooit van had gehoord. Maar desalniettemin een onderwerp dat in mijn ogen veel meer bekendheid zou moeten krijgen want ik ben alvast dolenthousiast.. 

37 weken zwanger

Tijdens de eerste zwangerschap had ik naast dat ik mijn boezem zag veranderen in een reuze gebergte (waar je niet meer omheen kon) geen moment gedacht aan het eventueel moeten of kunnen voorbereiden van de melkfabrieken -op de start van hun loodzware klus-. Ja, af en toe had zich wel eens een drupje vochtigheid aan de oppervlakte getoond, daar in de zwangerschap. Maar voeden, dat kon toch elke vrouw? Ondanks de borstvoedingscursus die ik had gevolgd en de liefde die ik ervoer voor het kunnen voeden van mijn kleine meisje ging het totaal mis zoals je hier eerder al kon lezen.

Dit keer doe ik opnieuw een poging, maar dan met een aantal voorbereidingen vooraf genaamd antenataal kolven. Niets minder dan het voorbereiden en uiteindelijk ook kolven in de zwangerschap. Enkele weken geleden in de laatste maanden van mijn zwangerschap begon ik daarom met het masseren, het stimuleren en daarmee actief maken van de melkklieren waar ik met de hand al snel de eerste druppels zachtjes de wereld in wist te masseren. Uiteindelijke wist ik met de hand of de handkolf van avent gerust 20cc te kolven voor ik ging slapen. Nog steeds niet voor een koek en zopie tent, zelfgemaakte pakken melk of andere culinaire hoogstandjes. Ik bewaarde de nog zeer transparante hoeveelheden niet omdat deze lichte variant in mijn ogen nog niet echt voedingstoffen zou bevatten. Ondertussen bereikten we al wel de echte laatste loodjes en zag ik te midden van die laatste tijd af en toe de kleur veranderen in een meer geelachtige substantie. Binnenkort meld ik me daarom even bij de apotheek voor het nodige opvangmateriaal. -uiteindelijk beviel ik al voor ik de apotheek kon bezoeken- Zou het voeden lukken dit keer?

Antenataal Kolven, kende jij het al?
Benieuwd of het is borstvoeden dit keer wel is gelukt?
Je leest het binnenkort, hier, op Mama van Dijk!

-x- Mama van Dijk

Leuk als je reageert!

2 reacties

  1. In 2 weken tijd 250 ml afgekolfd.. ligt veilig in de vriezer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah, ik kende deze term inderdaad ook helemaal niet. En tijdens de bv cursus ook niet van gehoord.
    Ik heb overigens beide kids 8 mnd bv gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen