opvoeding en ontwikkeling

Hoe haar zindelijkheidstraining per direct faalde..

06:00

Daar stond ze dan. Mijn kleine baby meisje, veranderd in een grote peuter dat daar zojuist haar eerste sticker trots plakt op de -door ons- zelf geknutselde plaskaart. De eerste plas op het potje gaf mama het gevoel van overwinning. Dit doen wij even, vaarwel luiers én hallo grote meid! Dat die bewuste dag heel anders afloopt ga je lezen op Mama van Dijk.

zindelijkheidstraining met plaskaart

Je kunt er diverse tactieken op nahouden. Zindelijkheidstraining het blijft een euvel waar menig moeder zich bewust of onbewust even voor moet uitsloven. Of toch niet? Na wekenlang in de Bah-fase te hebben gebivakkeerd konden manlief en ik ondertussen het woordje Bah wel dromen. Alsof het een stopwoordje was geworden, een ontmoetingsgroet, een afscheidswoord of zomaar uit het niets. BAH dit en BAH dat, het was het hé-le-maal!

Nadat we een dag eerder dochterlief tot huilen aan toe aan haar luier zien trekken, gefrustreerd zien aangeven dat plassen bah is en poepen niet minder besluiten we over te gaan tot de welbekende rigoureuze 3 dagen training. Dat dat weer niets minder is dan het vaarwel te zeggen van de luiers, je voor drie dagen op te sluiten in huis (met je kind uiteraard), het potje in de kamer te zetten en je "cursist" met blote billen of in schattig onderbroekje door het huis te laten lopen, dacht ik. Waarom ik in hemelsnaam dacht dat dát met een zwangerschap van 8 maanden een goed idee was mag "joost" weten. Dat ik daar al snel achter kwam bleek rond het middaguur.

's Morgens rijden we trots bij het openen van de winkelstraat richting de zeeman voor een paar schattige onderbroekjes en bijbehorende hemdjes. Ook scoren we A3 papier, stickers en versiersels voor het maken van onze eigen hippe plaskaart. De bijbehorende Do-It-Yourself voor deze beloningskaart volgt in de vervolg-post van aanstaande donderdag. Thuis gaan we gelijk van start, de luier zwaaien we uit en het onderbroekje gaat aan, potje in de woonkamer en starten maar. Och wat staat dat zoet zo zonder luier. Beneden leg ik handdoeken neer voor op de bank, voor op de tripp trapp stoel en een kleed voor tijdens het spelen op de grond. Al snel volgt het BAH alarm waarna ik met vliegende vaart en een nog uitbundiger enthousiasme haar half plassend op het potje zet. Dochterlief is intens gelukkig (just like mommy), een sticker volgt, en een luid applaus met bijbehorend dansje ook. 5 Minuten later hetzelfde liedje, 2 minuten daarna volgen drie drupjes, een dweilronde door het huis en binnen een uur ben ik door de schattige onderbroekjes met bijbehorende hemdjes heen. Met een vastberadenheid om dit tot een succes te brengen ga ik over op de gekochte luierbroekjes maar dan naar 33 plasjes, grote en kleine, slaat de vermoeidheid toe...


Benieuwd naar het vervolg van onze ervaringen met de ietwat rigoureuze zindelijkheidstraining en de DIY van onze hippe plaskaart? Lees dan komende donderdag het vervolg..

-x- Mama van Dijk

Leuk als je reageert!

2 reacties

 1. Zindelijk maken is een heel proces.... Dat blijkt wel weer : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker weten Nicole, bleek het toch niet niks te zijn!

   Verwijderen