Bevalling

De schaduwkant van de roze wolk. Wist je dat?

06:00

Waarom verteld niemand dat die voetbalnetten uit het kraampakket gemaakt zijn om het XXL kraamverband ter grote van een half voetbalveld op zijn plek te houden? Was er niemand die vertelde dat je dagen later gerust nog stolsels verliest ter grote van softballen? Elke nieuwbakken moeder een sixpack water naast de wc heeft staan om het plassen aangenamer te maken en de aandrang voor ontlasting ervoor zorgt dat je zowaar doodsangsten uitstaat? 


Talloze series worden er over gemaakt, boeken geschreven en magazines over volgestouwd. De zwangerschap en alles wat daarbij hoort. Van de meest perfecte outfits, heerlijke hormonale vreetbuien, tot aan de meest geweldige bevallingshoudingen aan toe. Maar juist daar stopt de informatieve rompslomp. En dus was ik uiterst goed voorbereid, zo dacht ik. Vandaag gaan we op Mama van Dijk een stapje verder en vertellen we je ook een beetje -ugly truth- over hetgeen aanstaande mama's te wachten staat. Want, wist jij dat..?

Wist je dat.. het romantische moment waarbij je pasgeboren kindje op je borst word gelegd bruut kan worden verstoort door een verloskundige die je even wil komen hechten? -Noooo.

Wist je dat.. die kraamverbanden ter grote van halve voetbalvelden heel goed van pas komen en de bijbehorende gaasbroeken bedoelt zijn om ze op hun plek te houden? -Oh dear, hoe charmant. 

Wist je dat.. je je mooie slipjes daarom maar beter voor de komende twee maanden kunt verruilen tegen een sloggi xxl? -Of de gaasonderbroeken.

Wist je dat.. je inderdaad stolsels kunt verliezen ter grote van tennisballen en dit heel normaal is? -Maar wel zorgt voor het nodige angstzweet?

Wist je dat.. je op je uitzetlijst maar beter een tubetje aambeienzalf en crème voor tepelkloven kunt bijschrijven? -Just telling.

Wist je dat.. zwembandjes om op te zitten heel nog niet zo gek zijn? -Uitstekend!

Wist je dat.. je plassen onder de douche ineens een verademing zal vinden? Of anders een sixpack water naast de wc nodig zult hebben om de boel te blussen tijdens de toiletgang. -Auw, dat brand! 

Wist je dat.. je lege buik intens zacht en fluffy (lees: spierloos) aanvoelt na de bevalling? -Lieve help, heb ik überhaupt nog buikspieren?

Wist je dat.. alleen al het denken aan je pasgeboren baby kan zorgen voor een toeschietreflex op de meest bijzondere momenten? -Natte plekken, charming!

Wist je dat.. de kraamweek gepaard gaat met liters tranen van ellende (en geluk)? -Zakdoeken, check!

Wist je dat.. het kolven met een dubbele borstkolf het gevoel geeft dat je moet gaan loeien omdat je zojuist getransformeerd bent in een melkkoe met hangende wallen tot op de tenen? -Boehhh..

Wist je dat.. het meemaken van een zwangerschap, geboorte en bijbehorende kraamweek het meest life changing, unieke en kostbaarste is dat je ooit zal gaan meemaken?

Ja, een bevalling is geen zoetsappige gebeurtenis. De tijd erna is keihard werken en doet af en toe zeer. Maar met een beetje meer informatieve rompslomp en een beetje minder taboe's wenst Mama van Dijk jou een zwangerschap toe uit je dromen, een geboorte om bij weg te zwijmelen en een kraamweek met een roze wolk die groter is dan je verlangen kunt. En die schaduwkant van de roze wolk? Die houden we stilletjes maar een beetje op de achtergrond. Dan lijkt het net, heel soms, gewoon even lekker, dat hij niet bestaat.

-x- Mama van Dijk

Leuk als je reageert!

3 reacties

 1. Haha, herkenbaar! Die voetbal netten heb ik écht niet gebruikt. Ik had mega grote oma- onderbroeken gekocht. ��

  En voor je gaat ontbijten een kiwi eten en een glas lauw warm water drinken. Succes verzekerd op het toilet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha bedankt voor de tip anoniempje! -x- mama van dijk

   Verwijderen
 2. Of roosvicee laxo :) hele zwangerschap heeft dat me geholpen geen aambeien te kweken ;)

  BeantwoordenVerwijderen